Maak kennis met uitvaartbegeleider Marleen de Wit

Het overlijden van een geliefde is een droevige periode waarin ook nog eens veel moet gebeuren. Het kan erg fijn zijn om de uitvaart dan te laten begeleiden door een rustig iemand die de tijd voor je neemt, naar je luistert en je op je gemak stelt. Tegelijkertijd is het prettig als die persoon het overzicht houdt en de weg weet in de uitvaartbranche, zodat je geen keuzes maakt waarvan je achteraf spijt hebt. Die persoon wil ik graag voor je zijn.

Ik ben Marleen de Wit. Samen met mijn man Erik en onze dochters Amarens en Maryse woon ik in het West-Friese dorp Hoogwoud, in de kop van Noord-Holland. Sinds 2012 ben ik actief als uitvaartbegeleider. Daarvoor werkte ik vijfentwintig jaar in de verstandelijke gehandicaptenzorg, de laatste tien jaar als ambulante en gezinsondersteuner. Dit bleek een schot in de roos: ik vond het heerlijk om bij gezinnen thuis te komen, ze te begeleiden en ze verder te helpen.

Van verlies naar perspectief

Het werken in de gezinsondersteuning vergde desondanks veel van mij en na zeven jaar kwam ik opgebrand thuis te zitten. Een donkere periode, waarin ik de families die ik al zo lang begeleidde moest loslaten. Ik wist echter dat mijn plek bij de mensen thuis was en ging op zoek naar een andere invulling van deze passie. Toen ik kennismaakte met uitvaartbegeleiding viel plots alles op zijn plaats. Ik startte als assistent bij een uitvaartbegeleidster en vier maanden later al deed ik mijn eerste uitvaart zelf. Dit doe ik nog steeds met veel voldoening.

Het doet mij goed om voor anderen van betekenis te kunnen zijn. Mensen helpen bij het verlies van een dierbare leert mij dat er in rouw en verdriet ook pareltjes kunnen zijn. Zo ontstaan er dikwijls nieuwe verbindingen met mensen of met eigen krachten om het verlies aan te kunnen. Soms is er ook alleen duisternis en verdriet. Dan kan ik alleen maar nabij zijn. Bijstaan in het verdriet en stapje voor stapje de uitvaart op een passende manier vormgeven.

Uw steun in een verdrietige tijd

Telkens weer word ik geraakt door de kracht die mensen bezitten, ondanks of misschien wel juist dankzij moeilijke tijden. Ik vind het fijn om dan naast mensen te staan en ze mijn betrokkenheid te tonen, zodat zij zich gezien en gehoord voelen in hun verdriet. Dankzij mijn inlevingsvermogen weet ik ze voldoende ruimte te geven, terwijl ik me toch aan het uitgestippelde tijdpad houd. Iets wat tijdens de uitvaart van een geliefde erg belangrijk is.

Met mijn sociaalpedagogische achtergrond en natuurlijke inlevingsvermogen weet ik liefdevolle aandacht te combineren met het plannen en organiseren van een persoonlijke uitvaart. Tijdens deze kwetsbare periode toon ik zowel empathie als daadkracht en neem ik veel zorgen uit handen. Mijn doel is om een waardevol en passend afscheid van je geliefde te verzorgen. Want als je met een goed gevoel terugkijkt op dit afscheid en voldoende tijd heeft gehad om de juiste keuzes te maken, helpt dit bij het verwerken van het verlies van je dierbare.