Hulp bij het vastleggen van uw uitvaartwensen

Marleen de Wit Uitvaartbegeleiding Uitvaartwensen

Heeft u zelf weleens over uw uitvaart nagedacht? Begraven of cremeren? Wat voor kleding wilt u aan? Welke muziek moet er klinken? Wilt u wel of geen orgaandonor zijn?

Nabestaanden komen soms voor moeilijke keuzes te staan. Door uw uitvaartwensen nu al vast te leggen, hoeven uw geliefden deze lastige beslissingen straks niet meer te nemen. Zo geeft u ze de ruimte om op een mooie en passende manier afscheid van u nemen en aandacht te hebben voor hun eigen en elkaars verdriet. Graag denk ik met u mee over het vastleggen van uw uitvaartwensen.

Het is goed om alvast te kijken wat uw uitvaartwensen gaan kosten en te bepalen of u ze vastlegt in een wensenformulier of in een uitvaartverzekering. Ik beschik over een laatstewensenformulier dat we samen kunnen invullen. En ook bij het kiezen of afsluiten van de juiste uitvaartverzekering kan ik u helpen.

Praten over uw uitvaartwensen

Niemand denkt graag na over zijn eigen uitvaart. Toch kan het vastleggen van uw laatste wensen u juist veel rust brengen. U weet dan zeker dat uw nabestaanden niet hoeven te aarzelen over wat u het liefste wilt. Daarbij kunt u bij het vastleggen van uw keuzes rekening met hen houden, aangezien zij straks, zonder u, verder moeten met hun verlies.

Wilt u eens met mij over uw uitvaartwensen praten of samen het laatstewensenformulier invullen, dan kan dit altijd. Neem gerust contact met mij op om hier eens over door te praten. We leren elkaar kennen en u voelt gelijk of het klikt. Ik kan ook geheel vrijblijvend een offerte voor u maken. Zo krijgt u een beeld van de kosten en komen nabestaanden niet voor verrassingen te staan.

Hoe ziet uw uitvaart eruit?

Uitvaartwensen zijn een momentopname. Uw ideeën kunnen wijzigen naarmate de tijd verstrijkt. Toch is het goed om uw uitvaartwensen nu al vast te leggen. Dit kan eenvoudig in een document op de computer of op papier. Dit document kunt u aanpassen wanneer u maar wilt. Laat uw nabestaanden wel weten waar ze uw uitvaartwensen kunnen vinden.

Een uitvaart bestaat uit enkele vaste onderdelen waarover u al tijdens het leven kunt nadenken. Mogelijk wilt u aan sommige elementen uw eigen invulling geven of zijn er aspecten die u liever zou schrappen. Zaken die u alvast kunt overwegen:

  • Wil ik worden begraven of gecremeerd?
  • Waar en hoe wil ik worden opgebaard? Op een bed of in een kist? Er zijn veel keuzes in uitvaartkisten en waden waarover ik u informatie kan geven.
  • Wie mag er afscheid komen nemen, en hoe en wanneer?
  • Waar vindt de afscheidsdienst plaats en hoe moet die uitvaartdienst eruitzien? Thuis of in een kerk, uitvaartcentrum of andere locatie? Groots, klein en ingetogen, of zelfs besloten?
  • Wilt u de condoleance thuis of op een andere locatie, met of zonder koffie?
  • Wat voor muziek moet er klinken? Bepaalde nummers of artiesten, een specifieke afspeellijst of zelfs livemuziek?
  • Welke hapjes en drankjes wilt u laten aanbieden?
  • Op welke manier kunnen uw nabestaanden gesteund worden? En hoe kunnen zij in deze week herinneringen maken die ze steun kunnen geven bij het verwerken van hun verlies?

Bij het maken van al deze keuzes is het belangrijk om rekening te houden met uw nabestaanden en ze ook ruimte te geven voor een eigen invulling. Zij moeten na uw afscheid immers verder. Ook hierover kan ik u adviseren.