Hulp bij het vastleggen van uw uitvaartwensen

Marleen de Wit Uitvaartbegeleiding Uitvaartwensen

Heb je zelf weleens over je eigen uitvaart nagedacht? Begraven of cremeren? Welke kleding wilt je aan? Welke muziek moet er klinken? moet het groots en uitbundig of juist klein en intiem zijn?

Nabestaanden komen soms voor moeilijke keuzes te staan. Door je uitvaartwensen nu al vast te leggen, hoeven je geliefden deze lastige beslissingen straks niet meer te nemen. Zo geef je ze de ruimte om op een mooie en passende manier afscheid te nemen en aandacht te hebben voor je eigen en elkaars verdriet. Graag denk ik met je mee over het vastleggen van je uitvaartwensen.

Het is goed om alvast te kijken wat je uitvaartwensen gaan kosten en te bepalen of u ze vastlegt in een wensenformulier of in een uitvaartverzekering. Ik beschik over een laatstewensenformulier dat we samen kunnen invullen. En ook bij het kiezen of afsluiten van de juiste uitvaartverzekering kan ik helpen.

Praten over uw uitvaartwensen

Niemand denkt graag na over zijn eigen uitvaart. Toch kan het vastleggen van je laatste wensen  juist veel rust brengen. Je weet dan zeker dat je nabestaanden niet hoeven te aarzelen over wat je het liefste wilt. Daarbij kunt je bij het vastleggen van je keuzes rekening met hen houden, aangezien zij straks, zonder u, verder moeten met hun verlies.

Wilt je eens met mij over uw uitvaartwensen praten of samen het laatstewensenformulier invullen, dan kan dit altijd. Neem gerust contact met mij op om hier eens over door te praten. We leren elkaar kennen en je voelt gelijk of het klikt. Ik kan ook geheel vrijblijvend een offerte voor je maken. Zo krijg je een beeld van de kosten en komen nabestaanden niet voor verrassingen te staan.

Hoe ziet uw uitvaart eruit?

Uitvaartwensen zijn een momentopname. Je ideeën kunnen wijzigen naarmate de tijd verstrijkt. Toch is het goed om je uitvaartwensen nu al vast te leggen. Dit kan eenvoudig in een document op de computer of op papier. Dit document kunt je aanpassen wanneer je maar wilt. Laat je nabestaanden wel weten waar ze de uitvaartwensen kunnen vinden.

Een uitvaart bestaat uit enkele vaste onderdelen waarover je al tijdens het leven kunt nadenken. Mogelijk wil je aan sommige elementen uw eigen invulling geven of zijn er aspecten die u liever zou schrappen. Zaken die u alvast kunt overwegen:

  • Wil ik worden begraven of gecremeerd?
  • Waar en hoe wil ik worden opgebaard? Op een bed of in een kist? Er zijn veel keuzes in uitvaartkisten en waden waarover ik u informatie kan geven.
  • Wie mag er afscheid komen nemen, en hoe en wanneer?
  • Waar vindt de afscheidsdienst plaats en hoe moet die uitvaartdienst eruitzien? Thuis of in een kerk, uitvaartcentrum of andere locatie? Groots, klein en ingetogen, of zelfs besloten?
  • Wilt u de condoleance thuis of op een andere locatie, met of zonder koffie?
  • Wat voor muziek moet er klinken? Bepaalde nummers of artiesten, een specifieke afspeellijst of zelfs livemuziek?
  • Welke hapjes en drankjes wilt u laten aanbieden?
  • Op welke manier kunnen uw nabestaanden gesteund worden? En hoe kunnen zij in deze week herinneringen maken die ze steun kunnen geven bij het verwerken van hun verlies?

Bij het maken van al deze keuzes is het belangrijk om rekening te houden met je nabestaanden en ze ook ruimte te geven voor een eigen invulling. Zij moeten na het afscheid immers verder. Ook hierover kan ik je adviseren.