Deel het leven, praat over de dood

De uitvaart van mijn vader

In mijn werk loop ik vaak tegen de onzekerheid van nabestaanden aan. Als tijdens het leven meer met elkaar was gesproken over dat laatste afscheid, hadden veel vragen gemakkelijker beantwoord kunnen worden.

Praat jij weleens over dood?

Denk jij er weleens over na? Heb je ooit aan iemand verteld hoe jouw afscheid eruit moet zien? Of denk je bij jezelf: “Dan ben ik er toch niet meer, dus dat is aan mijn nabestaanden”? Door samen over dood en afscheid te praten en je wensen met anderen te delen, kun je je dierbare nabestaanden juist helpen. Het zal ze steunen wanneer zij voor lastige keuzes komen te staan. Wat zou je bijvoorbeeld willen dat er over je gezegd wordt als jij er niet meer bent?

Dit zijn vragen die mij bezighouden in mijn werk als uitvaartbegeleider, maar ook als mens. Door dit werk ben ik me bewust geworden van de vele kleine en grote mogelijkheden die een afscheid aan de nabestaanden kan bieden. Want naast het cremeren of begraven kent de uitvaartperiode nog veel meer momenten die juist in zo’n verdrietige week steun kunnen bieden. Voor de nabestaanden is er immers veel te regelen en te beslissen.

Zorg dat er geen vragen meer zijn

Het is voor nabestaanden niet fijn om met vragen achter te blijven. Hebben we het wel goed gedaan? Hebben we de juiste keuzes gemaakt? Wat zou hij of zij nog meer hebben gewild? Door ervaringen uit te wisselen, kunnen wij elkaar inspireren.

Wil jij jezelf en anderen laten inspireren over het afscheid? Bijvoorbeeld samen met je gezin, je broers en/of zussen of een hechte vriendengroep? Ik praat graag kosteloos en geheel vrijblijvend met je verder. Dit doe ik persoonlijk of in groepjes van maximaal vier personen. Door de groepjes klein te houden, is er voldoende aandacht voor elkaars verhaal. Bij meer aanmeldingen volgt er een nieuwe datum.

Maak een gratis afspraak

Wil jij persoonlijk of samen met anderen over dit onderwerp van gedachten wisselen? Dan kun je hiervoor altijd contact met me opnemen. Bel 06-52 87 51 44 of stuur een e-mail naar info@marleenuitvaart.nl en dan maken we een afspraak.